уторак, 26. јануар 2010.

Са промоције пројекта

Галерија РТС
22.децембрa 2009.

...На почетку представљања г. Божидар Николић је истакао да је серија дар манастира Острога и Српске Православне Цркве целој јавности, те да је по квалитету и продукцији у рангу највиших светских документарних остварења. Серијал од 9 епизода представља врло успешну симбиозу врхунског богословског знања Епископа Јована и редитељско умеће ђакона Ненада Илића.
О техничким странама и стварању серијала о Светој Литургији говорио је ђакон Ненад Илић. Циљ овог пројекта био је да се на занимљив и пријемчив начин уз употребу атрактивних уметничких средстава помогне савременим хришћанима да ступе на праг велике Тајне Цркве. Епископ Јован био је сценариста, а серијал је сниман у манастирима Студеници, Жичи, Пећкој Патријаршији, Дечанима, Раваници, Манасији, Острогу и у Београду. Посебно је била значајна помоћ иконописаца - студената са Високе школе - Академије СПЦ за уметности и консервацију. Серија је урађена по највишим професионалним стандардима и као многе серије са западних телевизија. Иако је камера хладна сви у екипи су се потрудили да на слици буде православна топлина. На крају је ђакон Ненад Илић најавио да серију прате књига са 2 ДВД-а и сајт на коме ће бити сви текстови из књиге и читава серија у мањој резолуцији.
Никола Мирков, као директор телевизије, говорио је о значају пројекта јер је Црква успела да на пријемчив начин објасни и објави највећу Тајну - Свету Литургију. После многих успешних пројеката на РТС-у као што су Верски календар и Верски мозаик, ова серија ће поставити нове стандарде на јавном сервису Србије. Битна одлика серије је комуникативност и занимљивост, али и модерна презентација. Серија се односи на целу јавност, како на вернике које утврђује у вери, тако и на све људе да се запитају над собом и над својим духовним животом.
Епископ Јован се на почетку свог слова захвалио РТС-у на достојанственом преносу преноса моштију Патријарха српског Павла из Саборне цркве у манастир Раковицу, а затим говорио о пројекту Света Литургија, који је од културног значаја и којим се превазилази схизофренија између вере и културе.
"У данима блаженопочившег патријарха Павла, а у сусрет великих празника, представљамо Вам пројекат од културног значаја. Литургија је заједничко, свенародно дело. Ми смо призвани да будемо сарадници на Њиви Господњој, на делу Вере и Културе. Вера без дела је мртва. Човек има потребу да чини добра дела. У том смислу, Црква и телевизија излазе у сусрет, стварајући простор хришћанске културе. Овај пројекат је, у ствари, основа образовно - културног програма нашег народа."

Преображај народа

Из Тв критике Бранке Оташевић

"...Једна од суштаствених порука образовне серије 'Литургија' остварена је такође на идеји преображаја, створеног ефектним триком електронске технологије. У серији која објашњава садржај и смисао свете архијерејске литургије, њен обредни и њен духовни део, повремено се лица и фигуре верника окупљених на служби у храму преображавају у ликове на групним сценама са фресака - или обрнуто. Све што у религијском смислу објашњавају свештеници као аутори ове серије у продукцији Острога , редитељ Ненад Илић подржао је снажно, умно и уметнички. Показујући изванредну лепоту српских цркава и манастира, приказао је вернике у њима као народ Божји, баштинике древног православља, достојне хришћанских предака.
Ето, дакле, два добра повода да се промишља какав смо ми то заиста народ - митингашки, ратнички, патриотски, небески... и када се, како и зашто преображавамо."
ПОЛИТИКА, 17. јануар 2010.

субота, 23. јануар 2010.

Где књига и DVD могу да се набаве

Подаци од дистрибутера: B&S Distribucija d.o.o.

Књигу Литургија можете купити у књижарама у Београду по цени од 1450 дин: Плато, Протос, Делфи, Орба, Semlin art, Archigraph, Бигз, Иницијал,
У унутрашњости:
Нови Сад: Љубитељи књиге, Соларис, Гера, Нублу, Плави круг, Апропо, Плави круг.
Суботица: Плато
Ваљево: Плато
Вршац: Стерија
Лесковац: Стошић
Чачак: Речи књижара
Зрењанин: Театар
Сомбор: Литера
Рашка: Lookmar & ja
Крагујевац: Клуб културе
Обреновац: Aquarius

Или можете поручити код нас директно, књигу добијате брзом поштом на жељену адресу и плаћате само цену књиге 1450 дин, без додатних трошкова.
Marko Gojković
B&S Distribucija d.o.o.
Krajiška 32/1
Veleprodaja: Dobanovačka 54, Zemun
tel/fax:210-83-18
mob:063/233-228
pib:105957133

bisdistribucija@gmail.com
gojkovic.marko@gmail.com